Dejepis na Gymnáziu Varšavská cesta 1

VII. Konferencia stredoškolákov v Prahe

29.12.2010 20:35

Študenti GVARZY v Prahe

 

V dňoch 8.-12.12.2010 privítala krásne zasnežená predvianočná Praha 11 študentov Gymnázia Varšavská cesta 1 v Žiline, ktorí sa zúčastnili na VII. konferencii stredoškolákov. Organizátormi konferencie boli Dokumentačné a múzejné stredisko slovenskej národnostnej menšiny v ČR a Ústav pro súčasné dejiny AV ČR,v.v.i. , židovské, národnostné a menšinové štúdiá. Samotná súťaž prác študentov z Prahy, Liberca a Žiliny sa konala v Dome národnostných menšín v Prahe 1o. 12.2010. Téma súťažných prác bola Národnostné menšiny a migrácia v Českej republike a v Slovenskej republike v minulosti a dnes. Práce spracúvali rôzne príčiny migrácií, snažili sa priblížiť osudy jednotlivých ľudí, ktorí z rôznych dôvodov, či už politických, náboženských, alebo pracovných museli opustiť svoju vlasť a svojich blízkych. Práce žilinských študentov sa umiestnili na prvých miestach: 1.miesto získala Martina Bolibruchová s prácou Jednosmerný lístok , 2. miesto práca Chceš lepšie žiť? migruj ! Daniela Sihlovca, , Daniely Gjalbovej a Mareka Fišeru, 3. miesto práce 20.storočie –storočie zmien v osudoch Slovákov Adely Tavačovej a Vyhnanec vo vlastnej vlasti Andrey Benedekovej a Tatiany Kološtovej.

 

Organizátori podujatia pripravili veľmi zaujímavé a bohaté sprievodné akcie, dotýkajúce sa problematiky národnostných menšín a česko-slovenskej vzájomnosti. Tu môžeme spomenúť prednášku s besedou Národnostné menšiny v Československu v 20. storočí, literárny večer Lev Nikolajevič Tolstoj a Slovensko pripravený k 100.výročiu úmrtia spisovateľa, prehliadka výstavy Slovenskí tolstojovci, exkurziu s prednáškou Vyšehrad- Slavín, kde sme si prezreli aj hroby významných osobností, ktoré mali osobný vzťah k Slovensku, ako napr. Božena Nemcová, Adolf Heyduk a i. Zásluhou fundovaného výkladu pani Dr. Noskovej sme sa zoznámili s históriou Prahy a jednotlivých významných historických stavieb. Po ukončení prezentácií súťažných prác a ich vyhodnotení sme absolvovali večernú prechádzku zasneženou Prahou a mali sme možnosť vychutnať si jej predvianočnú atmosféru. Náš pobyt v hlavnom meste ČR sme využili aj na návštevu divadelného predstavenia Rain man v Divadle pod Palmovkou. Plní dojmov a zážitkov sme sa v nedeľu vrátili domov.

 

Celá konferencia ako aj jej sprievodné akcie bola výborne pripravená a radi by sme sa aj touto cestou poďakovali Dokumentačnému a múzejnému stredisku slovenskej národnostnej menšiny v ČR, Klubu slovenskej kultúry a hlavne pani doktorke Helene Noskovej za možnosť zúčastniť sa tejto akcie a predstaviť naše práce aj na zahraničnej pôde.

 

PhDr. A. Virdzeková

Fotky z akcie:

1)  Praha Vyšehrad

2) Pri národnej knižnici v Prahe

3) Po návšteve "hospúdky"

 

Bonus: 

Krátky zostrih rozhlasovej relácie, v ktorej bola konferencia spomínaná je možné stiahnuť si nižšie. 

 

Konferencia Praha - Český rozhlas 1 - Radiožurnál.mp3 (3,4 MB)

 

Daniel Sihlovec © 2009-2011 Všetky práva vyhradené.

Tvorba webu zdarmaWebnode

TOPlist